Kentsel dönüşüme nasıl başvurabiliriz?

Mevcut yürürlükteki kanun çerçevesinde kentsel dönüşümden yararlanmak için kişisel başvuru yapılabilmektedir. 
Başvuru için binadaki bir kat sahibinin başvurusu yeterli olup, devam eden süreçte, alınacak tüm kararlar, ilgili binanın inşaatı gibi tüm durumlarda 2/3 çoğunluğun imzası ile gerçekleşmektedir. 

Kentsel dönüşümde başvuru merkezi bakanlıkça lisanslandırılmış olan TEKTAŞ Kentsel Dönüşüm firmasıdır. TEKTAŞ Kentsel Dönüşüm’e binadan bir kişinin tapu senedi,  nüfus cüzdanının aslı, tapudan alınması gereken bağımsız bölüm listesi ve durumu anlatan dilekçe ile başvuru yapmasının hemen ardından, TEKTAŞ mühendisleri binayı kontrole gelip gerekli gözlem ve incelemeyi yaptıktan sonra Deprem Risk Raporu hazırlayacaktır. Rapor bakanlıkça incelendikten sonra binanın riskli olduğu kararı alınırsa bakanlıkça binanın tapu kaydına “risklidir” şerhi koyulacaktır. Daha sonra şerh yazısı hızla bütün kat sahiplerine iletilerek, isteyen kat sahibi için 15 gün içerisinde itiraz etme hakkı tanınır. İtirazlar üniversite hocalarının bulunduğu komisyonda incelenecek ve son kararı verecektir. Komisyondan da aynı karar çıkması sonucunda yasal olarak binanın riskli olduğu tescillenmiş olur ve bunun artık geri dönüşü de olmamaktadır. 

Ortalama olarak bu süreç 2-3 ay sürmektedir. Bu süreç sonucunda binanın yıkımı gerçekleşecektir. Her kat sahibinin kendi hissesi oranında arsa hissedarlığı da böylece başlayacaktır. 

Binanın yıkımıyla birlikte binanın kime ve nasıl yaptırılacağı, bu paylaşımın nasıl olacağı 2/3 çoğunluğun onayıyla bina kat protokolüne dökülür. 
Bina ile ilgili yapılacak kat protokolü mutlaka bir avukat tarafından hazırlanıp bakanlığa iletilmelidir. Aksi takdirde bakanlık çoğunluğun sağlanamadığı ve gerekli protokollerin yerine getirilemediği kaydıyla beklenmedik bir anda binayı yıkabilir. 

Burada yıkılan binadaki daire sayısıyla aynı sayıda daire ortaya çıkacaksa, çok uygun koşullarda Mortgage kredisiyle bina yapılabilecektir Eğer daha çok daireye karar çıkarsa müteahhite kat karşılığı olarak verilebileceği gibi, daha azına karar çıktığında müteahhite yine kat taahhüdüyle bina yaptırılma yetkisi verilir. 

Bunun kararı alınıp bina kat protokolüyle İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bildirilir. 2/3 çoğunluğa rağmen bu protokole yanaşmayan kat sahiplerinin hisseleri diğer hissedarlara satılır, alan olmazsa kamulaştırılır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar