Anlaşmalı boşanma davasının şartları 4721 sayılı Türk Medeni Kanun’un 166.maddesinin 3. fıkrasında şu şekilde belirtilmiştir;
1- Evliliğini anlaşmalı boşanma yolu ile sonlandırmak isteyen eşlerin öncelikle en az bir yıl evli kalmış olmaları gerekmektedir.
2- Anlaşmalı boşanmak için eşler, maddi ve manevi tüm hukuki sonuçlar üzerinde uzlaşma içerisinde olduklarını hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde bildirmeleri gerekmektedir.
3- Anlaşmalı boşanmalarda eşlerin davaya katılmaları zorunludur. Bu zorunluluğun sebebi eşlerin, anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde verdikleri bildirileri hâkimin teyit etmesi gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davasında eşler mahkemeye bir boşanma gerekçesi göstermek zorunda değillerdir. 1 yıl evli kaldıktan sonra eşler boşanmak istediklerini belirttiğinde ilgili hâkim, boşanma kararı vermek zorundadır. Böylece aile içinde yaşanan hadiseler, dava dilekçelerine geçirilmeden boşanma süreci tamamlanmaktadır.
Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin kısa süre içerisinde boşanmalarına imkan veren bir boşanma şeklidir. Anlaşmalı boşanma davası açmak için, hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma dilekçesi ile yetkili mahkemeye başvuru yapılmalıdır. Görevli mahkemeler, Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde ise; boşanma davasının Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılması gerekmektedir.
0 Yorumlar