Bilindiği üzere üvey çocukla üvey anne-baba arasında nafaka ve miras hükümleri oluşmayacaktır. Çünkü nafaka ve miras hakkının düşmesi için ya evlilik akdi ya da nesep kısmının olması gerekmektedir. Bunun istisnası, üvey kardeşlerin özel olarak miras listesinde gösterilmesidir.
Bunun yanında eşinin kendisinden olan çocuklarının hepsi öz evlat olması halinde mirastan yasal pay alma hakkı bulunacaktır. Ancak babanın daha sonra evlendiği yani ikinci eşi dul ise ve eski eşinden çocukları bulunuyor ise, bunlara üvey evlat denilmektedir ve bunlar mirastan pay alamamaktadır.
Kocanın birinci eşinden olan çocuklar ikinci eşin üvey evlatları olmaktadır. Miras hukukumuz üvey kardeş konusuna göre de bu sebepten kadın öldüğünde sadece kendisinden olan çocuklarına mirası kalmaktadır.
İkinci eşin taşınır-taşınmaz malından adamın ilk eşinden olan çocuklarına miras düşmemektedir. Burada öz olan evlatlara miras düşmektedir ancak üvey çocuklar ise mirastan pay alamamaktadır.
Yine üvey çocuklar, üvey anne ya da baba arasında nafaka ve miras hükümleri de oluşmamaktadır.
Örneğin; Ölen üvey babanın çocuğu değilsiniz. Anneniz hayattayken üvey baba vefat etmiş olsaydı, bu durumda mirasçılar sizin anneniz yani vefat eden kocanın eşi ile vefat edenin çocukları olacaktı. Yani anne ölen eşinden dolayı mirasta hak sahibi olacaktı. Ve devamında ise ikinci eş yani anne vefat ettiğinde ise annenin çocukları yani üvey evlatlar anneden dolayı mirasçı olarak bu mallarda hisse sahibi olacaktı. Sonuç olarak, üvey babadan ancak bu yolla miras kalabilmektedir.
2 Yorumlar
annemin babası yani dedemin
ilk eşinden 5 çocuğu var
ikinci eşinden 1 çocuğu var.
ikinci eşinin eski eşinden 6 çocuğu var.
önce dedem vefat etti
sonra ikinci eşi vefat etti
ikinci eşinin önceki çocukları dedemden ikinci eşine intikal eden mirasta hak sahibi olur lar mı?